От над два месеца заболеваемостта у нас се повишава и вече

...
От над два месеца заболеваемостта у нас се повишава и вече
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Броят на заболелите от грип у нас ще расте, пикът - в края на януари

От над два месеца заболеваемостта у нас се покачва и към този момент е забележителна. Тази от COVID-19 е водеща. В момента се популяризира най-вече подвариантът на Омикрон. Хората не се и имунизираха. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ, в ефира на предаването „ Твоят ден “ по NOVA NEWS.
Тя предложи на пациентите да се тестват. Професорът уточни, в случай че сме заболели от COVID-19, би трябвало да си останем у дома за седмица, защото организмът има тази нужда и с цел да не заразяваме близките.
„ COVID-19 е измежду главните респираторни заболявания, които водят до хоспитализация, тъй като не при всички хора протича леко. Има редица затруднения, както от самия вирус, по този начин и вследствие на други болести “, разясни Христова. Тя беше безапелационна, че вълната няма да доближи високите стойности от преди. „ За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове - 35 на 100 000 “, разясни специалистът.
„ Заболяването ще протича все по-леко, тъй като клетките на имунната памет пазят информация. Нашият имунитет все по-бързо ще се включва и все по-бързо ще почиства вируса “, съобщи професорът.
Тя разясни, че сега COVID-19 постоянно протича с болки и инфектиране на гърлото. „ Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите и синусите, е въпрос на затруднение. Може да се стигне и до бактериална зараза, която да наложи приемането на антибиотици “, добави тя.
Проф. Христова сподели още, че грипът също към този момент е необятно публикуван и ще набира скорост. В момента циркулират и аденовирус, и респираторният синцитиален вирус. Христова предложи съблюдаване на противоепидемични ограничения, с цел да се предпазим.
Според експерта пикът на грипа ще настъпи в края на януари. Към момента заболелите са 125 на 10 000 души приблизително за страната. Очаква се броят им да скочи в пъти. Препоръчва се хората със симптоми да се тестват, да приемат противогрипни препарати и да си останат у дома. Проф. Хирстова подсети, че е значимо да се търси и лекарска помощ.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР